Language: Bulgarian/Български език

 • Защо WordPress (web) програмист е най-добрият старт за IT dev кариера?

  WordPress Sofia (София) Meetup 2023, WordPress Sofia (София) MeetupSpeaker: Ivan Popov

  February 23, 2023 — По време на презентацията си Иван по лесен и достъпен начин показва защо кодирането на онлайн платформи и сайтове е добро начало за всеки, който започва кариера в технологичната индустрия. Доста разработчици пропускат WordPress поради схващането, че се използва само за създаване на бързи и лесни сайтове с drag-and-drop.

  Научете как WordPress може да се използва като бек-енд система за управление за различни по големина и сложност уеб приложения и научете повече за широкия набор от технологии и умения, необходими за програмиране с WordPress.

 • Pavel Pavlov: Как се промениха WordPress + WooCommerce магазините по време на пандемия?

  WordCamp Bulgaria 2020Speaker: Pavel Pavlov

  October 26, 2020 — 2020 година е една различна година, една година, която ни изправи пред много трудности. Много физически (натурални) магазини преминаха онлайн. Много онлайн магазини се разшириха и станаха още по-достъпни. Ситуацията научи хората и бизнеса да се дигитализират, и да преминат онлайн. Много хора без никакво понятие в онлайн света, взеха решение и започнаха да продават онлайн. WordPress + WooCommerce бе най-удобното и бързо решение в случая. Само с няколко клика и малко опит мнозина създадоха онова, за което си мечтаеха. Но те не се спряха до тук, защото кризата те първа започна и разбраха, че трябва да се разширяват и да мислят върху поредния маркетингов експеримент, за да постигнат повече продажби. На своя страна пък тези, които бяха вече опитали от онлайн света, решиха да се разрастват с огромни темпове. Мнозина от тях започнаха да изграждат своите големи маркетингови стратегии и да внедряват инструменти за продажба, като например фунии, лендинг страници за промоции, е-мейл маркетинг и прочие. Благодарение на WordPress + WooCmmerce, това бе възможно и се получи. Моят опит през всичките тези месец ми доведи до заключение, че онлайн магазини, които нашия екип разработихме на WordPress + WooCommerce отбелязаха между 200 и 500% ръст в продажбите си и това стана само с няколко клика, а именно заради това, че са на WordPress. Предизвикателствата те първа, обаче започват и смятам, че WordPress е най-доброто решение за тях!

  Presentation Slides »

 • Justine Toms: Корпоративните и лични блогове – истории на успеха

  WordCamp Bulgaria 2020Speaker: Justine Toms

  October 26, 2020 — Какво е нужно за добрия корпоративен или личен блог? Технологични и съдържателни акценти. И няколко примера от България за успешни такива.

 • Borislav Arapchev: Какво е Mobile First Index и как да се адаптираме за него

  WordCamp Bulgaria 2020Speaker: Borislav Arapchev

  October 26, 2020 — Mobile First Index означава цялостна промяна в начина, по който Гугъл оценява и класира уеб-сайтовете при търсене . Алгоритъмът на световната търсачка вече анализира сайтовете с приоритет към мобилни устройства, на база технически и контент изисквания, както и тяхната ползваемост на мобилно устройство и на тази база ги подрежда в SERP. Mobile First Index е наложен от силно увеличената употреба на мобилни телефони в световен мащаб. Тази лекция ще ви подготви за тази промяна и да ви даде най-добрите практики, за да имате успех в новите условия.

  Presentation Slides »

 • Peter Nikolow: Как работи WordPress?

  WordCamp Bulgaria 2020Speaker: Peter Nikolow

  October 26, 2020 — Как работи WordPress? Кога и как се изпълняват различните модули на WordPress? Как работят разширенията за WordPress? Защо темите се изпълняват в различен ред? След 16 години разработка какво следва? Ще дадем отговор на тези въпроси и още много в настоящата презентация.

 • Nikolay Chochev: Предимства и недостатъци на WordPress за големи проекти

  WordCamp Bulgaria 2020Speaker: Nikolay Chochev

  October 26, 2020 — Ще представя много плюсове и някои минуси на платформата WordPress – с реални примери, добри плъгини и достъпни съвети за масовата част от слушателите.

  Presentation Slides »

 • Stanimir Stoyanov: Headless WordPress – или как да използваме WordPress като бекенд към собствената си уеб апликация.

  WordCamp Sofia 2019Speaker: Stanimir Stoyanov

  August 10, 2020 — В тази лекция ще споделя моя опит как да свържем WordPress като система за управление на съдържание с друга уеб апликация, която предоставя това съдържание към крайния потребител. Примерите в лекцията ще са базирани на работата ми по проект, който използва разработена от нас javascript single page апликация, която дава бърз достъп на клиентите до стотици статии за самопомощ на няколко езика. Headless философията ни позволява да се възползваме от удобството за обновяване и добавяне на съдържание от голям брой редактори, през добре познатия им WordPress бекенд, като в същото време визуализира съдържанието във вече съществуващата апликация, която клиентите ни използват за управление на услугата си.
  Ще обърна внимание на следните теми:
  – Как да прехвърлим всичко от WordPress, през REST API, към другата апликацията. стъпки от процеса: регистриране на REST endpoint, прехвърляне на навигационни менюта, breadcrumbs, seo тагове и други
  – Как да защитим максимално обмена на данни между WordPress и другата апликация
  – Как да улесним редакторите чрез добавяне на custom fields

 • Diana Koshedzhiyska: Client Onboarding – изграждане на успешни партньорства с клиенти

  WordCamp Sofia 2019Speaker: Diana Koshedzhiyska

  August 6, 2020 — Първата стъпка към успешни отношения с нов клиент е поставянето на правилните очаквания и за двете страни. Тази лекция ще ви преведе през стъпките да идентифицирате и създадете свой собствен процес за client onboarding, за да направите комуникацията, управлението на проекти и бъдещата съвместна работа лесна с всеки нов клиент. Ще бъдат показани полезни инструменти и стъпки, чрез които да изясните какво работи за вас и как да подходите.