Language: Bulgarian/Български език

 • Николай Кръстев: 15+ Мита за WordPress

  Николай Кръстев: 15+ Мита за WordPress

  Wordcamp Plovdiv 2019Speaker: Николай Кръстев

  June 26, 2019 — Чували ли сте от време на време как някои хора говорят, че WordPress е несигурна платформа, защото е с отворен код, или че е подходяща само за блог, а не за фирмени сайтове или онлайн магазини, или че е с ниско качество, тъй като е безплатна, или че не може да се оптимизира добре… С тази лекция ще развенчая тези и други митове и ще разкажа за добрите практики у нас и по света по всяка една от точките.

 • Николай Чочев: Как да изградим успешен онлайн магазин на WordPress

  Николай Чочев: Как да изградим успешен онлайн магазин на WordPress

  Wordcamp Plovdiv 2019Speaker: Николай Чочев

  June 13, 2019 — Ще бъдат представени основните и най-важни плъгини и стратегии, нужни за успешното изграждане на един онлайн магазин на WordPress, най-важни стъпки за маркетингово развитие на магазина, последвани с реални маркетинг примери от 10 годишния ми опит в изграждането на уеб сайтове и онлайн магазини и накрая ще се завърши с няколко бързи трика за бърза SEO оптимизация без много познания.

 • Станимир Стоянов: Как да си направим разширение с Реакт и WP REST API

  Станимир Стоянов: Как да си направим разширение с Реакт и WP REST API

  Wordcamp Plovdiv 2019Speaker: Станимир Стоянов

  June 13, 2019 — Rеаct неслучайно е една от най-популярните javascript библиотеки в момента, с която много лесно се създават красиви и функционални интерфейси. С тази лекция се надявам да мотивирам повече хора, които създават собствени WordPress плъгини, да пробват React. Ще използвам примери от моя личен опит с тази технология и ще споделя какви проблеми съм срещнал. Лекцията е насочена към хора, които не са използвали React преди и ще даде практически съвети от къде да започнем, как да свържем React апликацията с WordPress интерфейса.

  Presentation Slides »

 • Петър Николов: WordPress стана на 16 години. А сега накъде?

  Петър Николов: WordPress стана на 16 години. А сега накъде?

  Wordcamp Plovdiv 2019Speaker: Петър Николов

  June 13, 2019 — Ретроспекция на изминалите 16 години от WordPress. Поглед в бъдещето на Платформата.

 • Petya Petkova: Бизнес и работа с клиенти

  Petya Petkova: Бизнес и работа с клиенти

  WordCamp Sofia 2018Speaker: Petya Petkova

  December 10, 2018 — Защо имплементирането на WordPress за уеб присъствието на малкия, средния, та дори и големия бизнес е най-разумното решение? Как системата би могла да повиши конверсиите и разпознаваемостта на даден бизнес? Как да управляваме вече изграден WordPress уеб сайт според нуждите на бизнеса си?

 • Nadia Zdravkova, Nikoleta Popkostadinova: Създаване и пакетиране на ефективно и ефектно съдържание за тийнейджъри – историята на Loveguide

  Nadia Zdravkova, Nikoleta Popkostadinova: Създаване и пакетиране на ефективно и ефектно съдържание за тийнейджъри – историята на Loveguide

  WordCamp Sofia 2018Speakers: Nadia Zdravkova, Nikoleta Popkostadinova

  December 10, 2018 — От 3 години Loveguide дава полезни съвети на mainstream тинйеджърите в България как да бъдат здрави и да познават телата си, как да изграждат искрени и пълноценни връзки, да отстояват границите си, да бъдат толерантни към различните и отговорни в отношенията си с околните. Имаме около 2 милиона гледания в канала ни в YouTube, 22 000 абоната и над 200 000 преглеждания на страниците ни на сайта ни, както и проведени часове в училища и различни обучения за над 5 000 деца в 40 училища в цялата страна.
  Започнахме с изчерпателен WordPress уебсайт с огромно количество информация и идеята, че съдържанието е кралят – българските тийнейджъри водят всички негативни статистики в Европа, свързани със сексуалното здраве, не защото са по-промискуитетни от връстниците си на континента (започват да правят секс на 16 – по-късно от средното за ЕС), а защото са невежи по тези теми. Учат се от порното и от митове и легенди, които разменят помежду си. Затова ние им предлагаме 100% надеждна, но и много проста, кратка, ясна, приятелски и sex-friendly поднесена информация. “Сексът е супер и всички ние искаме да го имаме в живота си по един положителен начин, но за целта правилата са:…”
  Доказахме, че съдържанието и подхода ни работят и не спираме да добавяме нови услуги и продукти, с които да достигаме още по-ефективно до още повече тийнейджъри от цялата страна.
  „Най-накрая правилната информация по правилния начин“ е еднозначно положителната обратна връзка, която получаваме от деца, родители, учители, директори на училища и лекари.
  В лекцията ни на WordCamp Sofia, в частта сreative writing, blogging and content management, искаме да разкажем за положителния си опит в създаването на атрактивно и ефективно съдържание за mainstream тийнейджърите, как успешно да достигнем до тях и изграждането на активна онлайн (и офлайн) общност за една от най-трудните възрастови групи и уроците за това.
  Ще разкажем за успешния си подход в създаването на съдържание, за разпространението и маркетирането му в подходящите канали, с подходящите инструментите и методите. За целта – колко важно е да познаваш добре аудиторията си и, за да можем да й предоставим смислено и полезно за нея съдържание.
  Ще поговорим за правилното пакетиране на послания към трудни таргет групи по теми-табу и не на последно място за това какво научихме от създаването на онлайн и офлайн общности от тийнейджъри, родители, учители и други организации.
  (Имаме и много цветни примери и истории на тинйеджъри, които ще вплетем в презентацията си, за да илюстрираме и аргументираме това, за което ще говорим.)

 • Панел: Gutenberg – разработка, бизнес, потребители
 • Hristo Laskov: Start With UX

  Hristo Laskov: Start With UX

  WordCamp Sofia 2018Speaker: Hristo Laskov

  December 10, 2018 — A brief introduction and a practical guide on how to solve the biggest issue of them all: answer Clients and Customers expectations by mapping out the processes they need to undertake in order to use your website and follow through it in order to improve efficiency.

 • Hristo Pandjarov: Оптимизация на WooCommerce

  Hristo Pandjarov: Оптимизация на WooCommerce

  WordCamp Sofia 2018Speaker: Hristo Pandjarov

  December 10, 2018 — За онлайн магазините скоростта е дори още по-важна от колкото за един “стандартен” сайт. Всяка допълнителна секунда време за зареждане води до по-слаби резултати в продажбите и финансови загуби. Въпреки това, за много хора оптимизирането на онлайн магазини е сериозно предизвикателство. Основната причина е, че кеширането на страниците трябва да е по-фино настроено, за да не възпрепятства специфичните процеси на онлайн пазаруването, като запазване на продукти в индивидуалните кошници и други.

  В тази лекция, ще покажа как да приложите техники за оптимизация, включително и правилно настройване на кеширането си за да постигнете един бърз и добре продаващ онлайн магазин.

 • Elenko Elenkov: Workshop - Podcasting with WordPress

  Elenko Elenkov: Workshop – Podcasting with WordPress

  WordCamp Sofia 2018Speaker: Elenko Elenkov

  December 10, 2018 — How to set up a podcast using a WordPress plugin. Stats, feeds, hosting, files, networks, etc.
  In his lecture/workshop Elenko will focus less on how you can record podcasts, but more on how to broadcast your production. We’ll go through one of simple WordPress podcasting plugins – Seriously Simple Podcasting, what to do with the RSS feed, and do you need a site at all. Finally, we’ll go through various network distribution – iTunes, Google Podcasts, Spotify – and the perils of podcast hosting services.